STAX-meeting verslag namiddag

2023/12/30

93 STAX'ers van cadet tot master op onze indoormeeting

Terug

93 STAX-atleten vanaf cadet aan de slag op onze indoormeeting

Er is één wedstrijd op het jaar waar deelnemen nog net iets belangrijker is dan winnen. Het clubgebeuren komt hier wat meer op de voorgrond en het was dan ook op de opwarmpiste moeilijk om geen STAX-atleet tegen te komen. We proberen hier een overzicht te geven van de te onthouden prestaties. 

KOGELSTOTEN

In de namiddag was het eerst de beurt aan de cadetten meisjes met als enige stax deelneemster Pauline Urbain. Pauline wist in haar drie worpen telkens haar PR te verbeteren en haar verste werd 7m94 op gemeten, vorig record was 7m49.

De senioren dames waren met 2, Yoika De Pauw en Helena Oste. Bij de junioren dames die in de zelfde wedstrijd deelnamen (kogel 4kg) werd door STAX vertegenwoordigd door Sena Tay. Yoika De Pauw toonde haar de beste van de 3 en liet haar kogel landen na 12m74 wat tevens haar beste prestatie van het nog jonge indoor seizoen is. Helena Oste kwam tot 8m48 en waarschijnlijk had Helena toch iets beter verwacht. Sena bleef een beetje onder de verwachtingen met 12m25, op trainingen loopt het een stuk beter dus eerst daags komen er wel betere worpen.

Bij de cadetten jongens kwam August Deweirdt als enige stax atleet aan de beurt en ook hij verbeterde zich en bracht zijn PR nu op 6m14. Scholieren meisje was het aandeel van STAX in het ruime deelnemers veld, Jitske Obilagwa wierp naar haar seizoen beste, 9m13 stond op de uitslag.

Bij de junioren mannen eveneens 1 deelnemer van onze club, Jeffrey Sefa zijn zijn 3 pogingen ongeldig op tekenen. Ware het niet dat hij bij de eerste 2 over de balk ging zouden deze worpen zeker en vast een nieuw PR hebben opgeleverd en zijn derde wierp hij iets te save en deze ging buiten de sector. S… happens maar het ziet er wel rooskleurig uit voor de toekomst.

Ten slotte de senioren en de jongere masters. Hier was het een wedstrijd in de wedstrijd, wie was de beste STAXer. Het Duel tussen Benjamin De Vriendt (master) en Dries Vandenhoutte (senior) werd met enkele cm gewonnen door Dries. 11m30 tegenover 11m39. Benjamin hield er wel een CR aan over bij de M40. Een ander duel was er tussen Tommy Bogaert (master M40) en Thibault Martre (senior) hier trok Tommy aan het langste eind, al was het maar met enkele cm. 9m82 tegenover 9m73.

VERSPRINGEN

Bij het verspringen waren 3 van onze STAX-dames bij de eerste 3. Thaïs won het verspringen bij de senioren dames met een sprong van 5m56 voor clubgenote Axelle (5m19). In diezelfde wedstrijd werd Erinn 3e bij de juniores met een sprong van 5m21. Bij de cadetten jongens werd Jacob 5e met een nieuw PR van 5m19. Zus Jitske kon geen PR springen en moest tevreden zijn met een sprong van 4m01. Bij de cadetten meisjes sprongen Mila en Aya de zandbak in voor onze club. Beiden komen regelmatig trainen op de verspringtraining en voor Mila heeft dit een nieuw PR opgeleverd, 4m60. Aya sprong 4m09. Als eerstejaarscadetten hadden ze het echter niet gemakkelijk en konden ze nog geen extra sprongen afdwingen. 

HOOGSPRINGEN

In het hoogspringen ging Wout De Coene bij zijn tweede poging over 1m75, een evenaring van zijn PR. Cas Gielen kon bij de scholieren een hoogte van 1m45 springen. Bij de cadetten kwamen Matéo (1m55), Morris (1m50) en Jaro (1m40) wat wedstrijdritme zoeken voor de komende wedstrijden. 

POLSSTOKSPRINGEN

Sinds de aanleg van onze nieuwe piste, kunnen we sinds kort ook polsstoktrainingen aanbieden. Arthur (cadet) en Lucas Nies (scholier) probeerden dit al eens uit op een eerste wedstrijd. Lucas maakte het steeds zeer spannend, maar slaagde er toch in ver in de wedstrijd te geraken met uiteindelijk een sprong over 2m60. Arthur maakte het bij de aanvangshoogte al meteen spannend door bij zijn 3e poging over 1m80 te gaan. De 2 meter was echter nog te hoog gegrepen. 

60m en 200m

Op deze twee afstanden kwamen de atleten van de spintgroep in actie. Onder begeleiding van hun coaches waagden sommigen de stap naar een eerste wedstrijd. Voor velen smaakt dit naar meer en wagen ze zich ook aan het PK van volgende week. Anderen mikten echter hoger en streefden naar een persoonlijke beste. 

Zo ook bij onze masters, waarbij Patrick, Wouter, Dudley en Franky duidelijk een goede vorm aantoonden. Ook Carmen komt wat wedstrijdritme opdoen en komt met 9"06 in de buurt van de 9 secondengrens. Het verval is nog lang niet te zien. Bij de junioren kwamen 2 werpers in actie tegen sprinter Ninho. Uiteindelijk kon Ninho winnen, maar werper Ward komt slechts 3 honderdsten tekort. Beiden behaalden wel hun PR, alsook onze 2e werper Jeffrey. Bij de junioren vrouwen verdedigden Erinn en Margot onze kleuren. Margot slaagde een PR en Erinn, die net uit blessure komt, nadert haar PR tot op 4 honderdsten. Dat belooft voor de rest van het seizoen. Bij de mannen liep Ismaïl voor het eerst een wedstrijd mee. Hij diende een half uur voor de start nog te leren hoe je een startblok zet, maar hij sprong er op de wedstrijd alvast ruim als eerste uit. Na 30 m moest hij zich gewonnen geven in zijn reeks, maar behaalt wel een knappe openingstijd van 7"58.

Bij de scholieren 6 mannelijke en 6 vrouwelijke atleten aan de start op de 60m. Lucas N. behaalde een nieuw PR, al voor de 3e wedstrijd op rij. Bij de anderen was het steeds spannend, er kwam tot 4 keer toe een fotofinisch aan te pas. Op training is de stand voorlopig Lucas N, Niels C, Daan T, Daan W, Willem B. en Marcel D. Deze mannen trainen ondertussen driftig verder, wie weet of er dit seizoen al iets aan hun onderlinge rangschikking zal veranderen. Bij de scholieren meisjes maken Dolores en Lenka het spannend door slechts 2 honderdsten verschil te hebben bij hun prestatie. Renée, Victoire, Astrid en Jitske konden jammer genoeg geen PR lukken deze keer, hopelijk volgt dit op de volgende meeting. 

Op de 200m een nieuw gezicht, Lucas B, die eerder al goed liep op de 400 en 800m. Hij komt net na Lucas N (24"16, PR) in een nieuw PR over de meet (24"33). Ook Niels C en Marcel D kunnen een nieuw PR lopen over deze afstand. Bij de scholieren dames is het opnieuw een tweestrijd tussen Dolores en Lenka, waarbij Dolores het ook hier net haalt. Febe, Renée, Victoire, Marie en Bente sluiten het rijtje verder af, voorlopig zonder nieuw PR, behalve voor Renée!

Bij de cadetten jongens liepen 18 STAX'ers de 60m en de 200m. Bij de jongens: op de 60m liepen 8 van de 9 cadetten hun persoonlijke record. De aanmoedigingen van hun clubgenoten en de doorgedreven trainingsinzet loont dus. Ook op de 200m worden 8 nieuwe besttijden gerealiseerd.
Bij de meisjes: 5 nieuwe PR's op de 60m (Juliette, Nele, Alies, Maya en Hanne) en op de 200m ook hier 7 nieuwe besttijden. Velen leven als eerstejaars cadet toe naar die 30 secondengrens die er weldra zit aan te komen, al doken Nele, Aya en Julette daar deze keer al onder. Laat het trainingswerk nu maar écht beginnen. 

60m Horden

Op de horden staat STAX al jaren bekend om zijn snelle hordelopers. Jammer dat Iris er dit jaar niet bij kon zijn wegens blessure. Gelukkig kunnen we bij de junioren mannen wel rekenen op Elias, die nu voor het eerst op 1m diende te lopen. Met een tijd van 9"13 zal hij beseffen dat er nog wel meer in de tank zit richting de kampioenschappen. Bij de cadetten jongens wel 5 atleten aan de start. Jacob O. behaalde over deze nieuwe hoogte wel het clubrecord binnen (9"35). Matéo, Simon, Arthur en Jolan zitten hem echter op de hielen. Bij de scholieren jongens liep Willem in exact dezelfde tijd over de hogere horden, die ook wat verder staan. Een knap resultaat waarmee hij zich hoopt te kwalificeren voor het Vlaams Kampioenschap. Ook Lucas B en Marcel D kunnen met hun tijd proberen deel te nemen over deze afstand.

Bij de cadetten dames braken Aya en Mila hun persoonlijke record, maar het was tweedejaarsatlete Eva die de 8e tijd van alle deelnemers behaalde (9"58), ondanks een wat minder gevoel bij het lopen benadert ze haar PR. Ook voor haar zijn we dus benieuwd wat dat op een goede dag kan opleveren. Febe was de enige scholiere die het bij de dames op de horden aandurfde, maar wel met een nieuw PR (9"95, voor het eerst onder de 10")!  

400m en 800m

Bij de 400m 2 nieuwe clubrecords! Eentje voor Justine (AC) die haar eigen CR verbeterde en eentje voor Veerle (W40). Veerle behaalde ook een CR, dat al op haar naam stond, over 800m, alsook Sonja (W45) over deze 4 rondjes indoor die zo een oud record uit 2003 van Chantal Duvivier, bij velen welbekend, van de tabellen loopt. Bij de vrouwen op de 400m ook veel rood van STAX te zien, waarbij Amber, Lara, Annika, Flavie en Lotte zich ook naar snelle tijden probeerden te loodsen in dit mini clubkampioenschap. Bij de mannen waren er eerst 5 atleten ingeschreven om de 400m te lopen, uiteindelijk durfde enkel master Wouter het nog aan. De anderen hadden ongelijk, want Wouter behaalde 59"68, wat terug ruim onder de minuut is. 

Op de 800m kwamen heel wat gelegenheidsatleten aan de start. Zo komen trainer Nicolas en Jonas het goede voorbeeld geven, en kwam triatleet Jarne, die ook nog veldlopen loopt, de snelheid even testen. BIj de cadetten wel specialisten aan de start. In de reeks van Tibo, Daniel en Myron bleven de trainingsmakkers steeds in elkaars buurt, om uiteindelijk allemaal een nieuw PR te lopen. Dit wordt dus zeker vervolgd. Bij de scholieren liep Jarne P een nieuw PR. Bij de junioren kon trainingsbeest Ibe deze keer geen nieuwe beste noteren. 

Voor zij die hun naam niet terugvinden in dit verslag, mijn excuses, het was nogal een boterham. Maar hé, je hebt het goed gedaan! 

STAX-AC vzw

Kwatrechtsteenweg 28
9230 Wetteren

BE0430.411.071