We houden stand in de Ere-afdeling van atletiek Vlaanderen.

2024/05/13

De jeugdige en enthousiaste STAX atleten, aangevuld met de ervaren atleten hebben het gered en komen volgend jaar terug uit in Ere-afdeling.

Terug

6 clubrecords en 16 persoonlijke records

Met een klein hartje trokken 24 STAX atleten, van cadet tot senior, naar het zon overgoten St Niklaas waar ACW de gastheer was van de BVV 2024 alle categorie├źn aangevuld met trainers en supporters.

Om 10.30 uur werden de eerste wedstrijden opgang gebracht.

Trainster en atlete Yoika De Pauw mocht als eerste STAX-atlete aan de slag. Yoika wierp haar speer in het veld op 38m70 een nieuw persoonlijk record, en werd daarvoor beloond met een 2de plaats en 11 punten. In de namiddag zou haar pupil, Kobe Thybaut zijn examen in het speerwerpen met de 800 gr wegende speer met glans doorstaan. Hij liet een 41m01 optekenen en kreeg tot zijn grote verwondering daarvoor nog eens 3 extra worpen. Deze worp was goed voor 8 punten.

Sena Tay bleef in het kogelstoten onder de verwachtingen, wat een gemakkelijke overwinning moest worden, op papier althans, werd een geworstel met de kogel en zo werd het een tweede plaats, wat toch goed was voor 11 punten. Sena zou ook nog aan het discuswerpen deelnemen. Het verliep haar beter dan het kogelstoten en won met ruime voorsprong dit nummer en kreeg daarvoor de volle 13 punten met een afstand van 47m10.

Willem Burvenich begon eveneens aan zijn wedstrijd. Als scholier tussen de senioren mannen trok hij goed zijn plan en vestigde een mooi PR van 5m60 wat hem toch 3 punten opleverde.

Wat later was het Lara Arafi die het eerste loopnummer van het programma mocht aanvangen. Lara liep de 400m horden in een nieuw clubrecord en liet de chrono stil staan na 1’07”46 wat een seconde sneller was dan het vorig CR en 8 punten oplevert. Daarna was het de beurt aan trainer Pelle Gelderblom die de baa ronde met hindernissen of de 400m horden voorgeschoteld kreeg. Pelle liep 1’02”49 goed voor 5 punten.

Ondertussen was Erinn Verbeke begonnen aan haar hoogspringavontuur. Erinn sprong 1m45 hoog en behaalde zo 6.5 punten.

Lucas Nies was onze polstokspringer van dienst, het was nog maar zijn 2de wedstrijd in deze discipline. Met 2m60 evenaarde hij zijn persoonlijk record en kreeg daarvoor 2 punten. Bij de dames was het Eva Gorré die zich mocht opmaken met 1 doel: de aanvangshoogte te overschrijden en dat lukte na 2 pogingen. Eva kreeg daarvoor 3 punten en behaalde een clubrecord.

Op naar de korte sprintnummers, eerst de 100m en later op de middag de 200m. Bij de dames was het cadet Mila van Moerkerke die op de 100m in de startblokken plaats nam, als jonkie tussen het andere Belgische sprint geweld. Mila kreeg 1 punt achter haar naam maar liep wel een mooi PR. Wolf Beliën, komt langzaam terug op niveau na enkele weken van lichte kwetsuren. Het was dan ook al ongeveer 8 maand geleden dat Wolf nog eens een 100m afwerkte. 11”10 is de tijd waarmee hij 8 punten verzamelde. Wolf liep ook nog de 200m en daar liep Wolf een tijd van 22”46 en kreeg daarvoor 6 punten. Bij de dames was het Justine Praet die de 200m voor zich nam en jawel, Justine verbeterde het CR uit 2019 die op naam stond van Yoika in een tijd van 25”98. Na de 200m, 300m en 600m ontbreekt in haar lijstje nog het CR op de 400m.

Voor de middag werd het eerste lange loopnummer afgewerkt, de 1500 meter zowel bij de dames als de heren. Scholiere Edith Vertommen kreeg deze moeilijk opdracht voorgeschoteld. Edith deed het niet super goed maar verbeterde toch haar PR met maar liefst 13 seconden, en kreeg daar 1 puntje voor omdat de concurrentie zo sterk was. Bij de heren kwam Noah Vanhee aan de start, Noah liep een verdienstelijke wedstrijd in 4’08”44 wat hem 3 punten opleverde.

Ook Axelle Praet begon aan haar wedstrijden, eerst stond het verspringen op haar programma. 6 sprongen boven de 5 meter en als beste 5m33 (PR) was goed voor een 3de plaats en 10 punten. Later op de middag zou Axelle het enkele weken oud CR van Thaîs verbeteren, na de hink, de stap en de sprong landde Axelle na 11m18 en terug werd ze er voor beloond met 10 punten.

De werpers van dienst bij de heren waren Ward Van den Meersschaut en Jeffrey Sefa. Ward, met de discus van 2kg, wierp in zijn eerste poging 40m52 wat ook zijn beste was, een straffe derde plaats en 10 punten. Jeffrey verbeterde nog maar eens zijn CR met de iets meer dan 7kg wegende kogel. 7 punten voor een afstand van 13m06 in een zeer sterk deelnemersveld.

Jacob Obilagwa, die de laatste weken bijna niet aan trainen toekwam door een lichte kwetsuur, moest in het hinkstapspringen afstoten van de 11 meter plank en als je weet dat zijn record maar net over de 11m is outdoor was dit een huzaren stukje. Jacob sloeg in zijn opzet en wist na zijn hink-stap-sprong na 19 cm in de zandbak te landen. Als cadet tussen de grote mannen werd hij toch nog beloond met 5 punten.

We hebben nog 2 springnummers te bespreken, nl. Robbe Sergeant die door een kwetsuur van Wout Decoene werd opgetrommeld om in te springen bij het hoogspringen. Robbe wist toch over 1m70 te springen en 5 punten te behalen.

Tussen al de nummers door werden de hoge horden op de rechte lijn geplaatst. Erinn Verbeke werd in de strijd gegooid bij de dames. Erinn eindigde mooi halfweg van de deelneemsters en goed voor 7 punten. Bij de mannen was het trainer-atleet  Pieter die zich mocht opmaken, op deze toch wel hoge horden. Pieter weerde zich kranig en deed een kleine seconde van zijn PR en een mooie 4 punten.

Zowel bij de dames als de heren werd er een 3000m gelopen in de toch wel hevig brandende zon. Axelle Van De Putte trok haar spikes aan bij de dames en kon toch nog 1 atleet achter zich houden. Bij de mannen was het Bas Huysentruyt die voor de eerste maal als junior een 3000m liep. Bas startte voortvarend en liep de eerste ronden wat te snel, wat hem enkele plaatsen koste. Hij had toch nog iets overgehouden om er nog een lange eindsprint uit te persen en 2 atleten achter zich te houden. 3 punten.

De laatste loopnummers die jullie nog tegoed hebben zijn de 400m en 800m zowel bij de dames en heren. Scholiere Febe Verschelde liep een nieuw CR over de baanronde, 1’02”44 en 2 punten. Bij de heren was het eveneens een scholier die aan de start kwam en iedereen verbaasde door als eerste in zijn reeks over de aankomst lijn te komen. Lucas liep maar liefst 1sec50 sneller dan zijn vorige besttijd. 50”42 was goed voor een 5de plaats over de 2 reeksen en 8 punten.

Amber Boutens liep voor haar op een ongebruikelijke afstand, 800m, toch best wel een mooie tijd. Met een tijd van 2’29”41 wist ze nog 2 atleten achter zich te houden dus 3 punten stonden achter haar naam. Luca Denil liep bij de heren net onder de 2 minuten wat een persoonlijk record is. 1’59”82 en eveneens 3 punten opleverde.

Nog 3 nummers te gaan en het werd zeer spannend, er mocht niets fout gaan om een langer verblijf in de ere afdeling te verzekeren en dan nog waren we afhankelijk van wie de dalers zouden zijn in de first league.

Bij de dames werd het viertal Justine, Axelle, Mila en Erinn in de strijd gegooid. En deze dames waren goed voor 4 punten. Een grote domper na deze aflossingen was dat Justine zich blesseerde net voor ze de stok kon door geven.

3 scholieren en 1 oude rot in het vak melden zich aan voor de 4 x 100m bij de heren. Niels was de starter die de stok dan door gaf aan Wolf, die toch wel een snelle 100m liep en zo Lucas en Daan in de spreekwoordelijke zetel zette. Het 4-tal wist af te klokken na 43”99 en kreeg daarvoor 6 punten.

In de eind uitslag stonden we op een 10de plaats. De first league wedstrijd werd georganiseerd in Dampicourt en we kregen geen uitslag door. Toen we thuis kwamen zijn we een zoekactie gestart op het internet, maar zonder succes. Dan maar berichtjes sturen naar mijn vele atletiek vrienden die in deze reeks aan de slag waren, maar ook zei konden geen uitsluitsel geven tot rond 23 uur zondagavond de verlossende tekst op de VAL site verscheen:

“Wanneer bleek dat daar naast AC Deinze ook het Waalse MOHA degradeerde, en er derhalve slechts twee dalers zouden zijn, brak ook bij STAX het feest los.”

Nu het feest hebben we misschien wel nog te goed?

Toch een grote pluim voor de STAX atleten die vandaag deelnamen aan de BVV, maar ook zij die deze maal niet geselecteerd werden: ook jullie dragen een steentje bij door hun collega’s lopers, springers en werpers mee te helpen op de trainingen naar betere prestaties.

Ook dank aan de supporters onder de vorm van de vele familieleden en ex-atleten die aanwezig waren. De trainers om deze stresserende dag in goede banen te leiden.

STAX-AC vzw

Kwatrechtsteenweg 28
9230 Wetteren

BE0430.411.071