PK indoor 6/01/24

2024/01/06

Eerste strijd om titels van het seizoen

Terug

2x goud, 2x zilver en 7x brons op dit provinciaal kampioenschap. Verschillende ereplaatsen! 

Na een geslaagde generale repetitie vorige week op onze STAX-meeting, kwamen verschillende clubgenoten opnieuw aan de start op zoek naar een nieuw record. Voor sommigen is dit provinciaal kampioenschap een eerste stresstest in de strijd voor de medailles. Ook opmerkelijk: in de weg naar onze professionalisering hadden we vandaag voor het eerst ook een kinesiste mee, die de atleten tussen 2 wedstrijden door kon helpen bij (jeugd)kwaaltjes. Ook kunnen we trots terugblikken op dit kampioenschap, met 60 deelnames, 85 prestaties, 2 clubrecords en 39 persoonlijke records. Hieronder een verslag.

KOGELSTOTEN

De meeste medailles kwamen voor onze club uit het kogelstoten. Maar liefst 4 atleten konden een plek op het podium veroveren. 1x zilver en 3x brons.

Vroeg in de morgen mocht Nils Hemmeryckx-Deleersnijder, Cas Vermeersch en August De Weirdt als eersten de werpring betreden. Nils stootte de kogel 10m87 ver, Cas kwam tot 7m30 en August 6m06, zo bleven ze alle 3 maar net onder hun persoonlijk record.

Daarna was het de beurt aan de scholieren heren. Arne Claeys die dit seizoen overstapt van de glij techniek naar de rotatietechniek verbeterde zich ander maal nu stootte hij de kogel 12m27, deze afstand was goed voor een bronzen plak. Hoogspringer Cas Gielen waagde zich ook een het kogelstoten en kwam tot een afstand van 6m52 en dit bijna zonder training.

Ook bij de scholieren dames 2 STAX-atletes. Jitske kon haar ogen niet geloven nadat ze haar afstand op de borden zag staan. De kogel landde na 9m93 een nieuw PR en dit bijna zonder specifieke training. Mona Gaerdelen die niet kon deelnemen aan de loopnummers door een lichte kwetsuur aan de voet stootte de kogel 6m02 ver.

Bij de senioren dames stonden Yoika De Pauw en Helena Oste op de wedstrijdlijst. Yoika wat ziekjes de voorbije dagen kwam toch nog tot een degelijke afstand van 12m29 wat goed was voor brons en Helena 8m22. In de zelfde wedstrijd kwam ook Sena aan de beurt, Sena bleef ruim onder de verwachtingen met een stoot van 10m34 maar wist toch nog een zilveren medaille te bemachtigen.

De cadetten meisjes waren als volgende aan de beurt. Pauline Urbain startte wat minder, maar bij haar 2de en 3de stoot kwam ze dicht tegen haar PR, 7m87 als verste. Met nog een beetje bijschaving de komende weken staat die 8m binnenkort wel op de uitslagen. Jana Nies had haar dagje niet en liet 6m94 optekenen.

De laatste STAX werper die de ring betrad was Jeffrey Sefa, Jeffrey bleef maar net onder zijn PR. Hij wierp 12m49 en behaalde een derde plaats.

VERSPRINGEN

Bij het verspringen behaalden we 2 podiumplaatsen. In de voormiddag sprong Mila naar een derde plek (4m71) bij de cadetten meisjes. Met de aanmoediging van Aya en Julie, die in de buurt van hun record konden komen, is dit een leuke eerste ervaring met het PK. Bij de cadetten jongens sprong Matéo (zie foto van podium 200m) naar goud! Hij wachtte hiervoor wel tot de laatste sprong, waarmee hij in moneytime over zijn concurenten sprong. Straf! 

HOOGSPRINGEN

In het hoogspringen deze keer geen Wout Decoene. De eer werd hoog gehouden door de andere jongens. Bij de scholieren kon Cas zijn PR net niet springen, al was het zeer nipt. Voor cadet Morris wel een nieuw PR en een gedeelde derde plek door hetzelfde aantal pogingen als zijn concurent. Een goed gevuld podium dus. 

HINKSTAPSPRINGEN

Jacob nam als enige cadet deel aan het hinkstapspringen. Het was dus een kwestie van correct in de bak te komen. Met een hink-stap-sprong van 10m87 kreeg hij dus het goud mee naar huis. Bij deze is er ook een clubrecord bij de cadetten gezet, aangezien dit er nog niet was. 

60m Horden

Op de horden heel wat bedrijvigheid van onze STAX-atleten. Bij de cadetten dames stoomt Eva er naar de bronzen plek, ze moest hiervoor haar record nog niet breken. Bij een superstart wil ze de komende wedstrijden zeker nog wat van haar tijden doen. Minder goed nieuws was er voor Noor, die een valse start had en hierdoor de wedstrijd moest verlaten. Jammer, maar er komen nog kansen om zich te tonen. Voor Aya was dit wel een geslaagde wedstrijd, want ze brak opnieuw haar PR. Ook medaillewinnares van het verspringen Mila deed horden. Deze keer lukte het net niet om onder de 10 seconden te duiken zoals vorige week. 

Bij de cadetten jongens verbeterde Jacob zijn clubrecord van vorige week. Hiermee behaalde hij de 4e plaats! Proficiat. Bij de scholieren jongens 3 deelnemers: Marcel, Willem en Levi. Voor Levi was het de eerste wedstrijd op deze nieuwe hoogte. Met een tijd van 9"40 mag hij zeker rekenen op kansen voor selectie voor het Vlaams Kampioenschap over 14 dagen. Willem was echter nog niet goed wakker en liep ruim boven zijn record. Marcel was wel in vorm en kon tot op 1 honderdste van zijn PR komen. 

Bij de scholieren meisjes was Febe onze vertegenwoordiger. Ze bevestigde haar tijd van vorige week door opnieuw onder de 10 seconden te duiken. Juniore Erinn verging het nog beter. Ze vloog naar een 4e plaats in een tijd van 9"28. 

Bij de junioren mannen maakte Elias de stap naar de hogere horden dit seizoen. Dit lijkt hem opnieuw goed af te gaan, want hij verovert meteen zilver met een tijd van 8"91, een ruim PR! 

60m

Op de 60 meter bracht trainster Hilde veel atleten aan de start die elk het beste van zichzelf gaven. 4 van hen konden de finale bereiken. Voor junioren Erinn en Elias, scholier Lucas en cadet TIlde was dit een leuke extra ervaring, al hadden ze hierdoor een extreem drukke atletiekdag voor de boeg. 

Bij de cadetten meisjes 8 atletes aan de start. Wat overmand door de stress kon enkel Noor een PR lopen. Uiteraard speelt de examenperiode en de vakantie daar een rol in, maar met de nieuwe trainingsmoed in 2024 komt dit snel in orde! Voor Tilde wel een finaleplaats, waarin Tilde nog een tikkeltje sneller liep en slechts 3 honderdsten boven haar all time PR bleef. Bij de scholieren meisjes 4 atletes, waarbij Lenka en Astrid hun PR verbraken. 

Bij de cadetten jongens 9 STAX'ers op post. Hier waren de PR's voor Morris, Liam (die net uit verlof komt), Odiel, Ernest en Stef. Bij Floris en Morris was het een nek aan nek race. Een fotofinish gaf uiteindelijk de doorslag om Morris net een plekje boven Floris te plaatsen, maar ik ben ervan overtuigd dat beiden, en bij uitbreiding al de andere cadetten jongens, al uitkijken naar volgende week om die rangschikking opnieuw bij te stellen. Bij de scholieren jongens 5 dappere knapen die aan elkaar gewaagd zijn. Lucas N. bereikte met een nieuw PR de finale. Voor Daan T een opmerkelijk nieuw PR, 2 tienden! Dat ze aan elkaar gewaagd zijn, is duidelijk aan de uitslag, want Niels, Levi en Daan W respectievelijk de 22e, 23 en 25e plaats op alle deelnemers van Limburg, Oost- en West-Vlaanderen. Voor Levi was dit echter een zeer bijzondere wedstrijd. Door een dwaling van een jurylid, die nog in de baan van Levi stond na het startschot, moest hij de reeks herlopen. Gelukkig hernam zijn buurman ook de wedstrijd, maar de wedstrijd was dus maar met 2 atleten. 

Bij de junioren was het supporteren voor Erinn en Margot, waarbij Erinn er in slaagde een finaleplaats af te dwingen. In die finale kon ze haar tijd evenaren en ze kan dus terugblikken op een geslaagde comeback. Bij de mannen kon Elias zich met een nieuw PR (7"65) kwalificeren voor de finale, waarin hij nogmaals zijn PR aanscherpte (7"57). Harde trainingen lonen duidelijk. 

200m

Op de baanronde één bronzen medaille voor Matéo (zie foto). Hij was nog niet tevreden met zijn tijd, al is dit al een zeer degelijke wedstrijd om als eerstejaars cadet af te werken. Een 2e medaille is een hoopvolle beloning voor de toekomst. Cadetten Jaro en Ernest konden hun tijd aanscherpen, al werd Ernest achteraf gediskwalificeerd door overtreding van de lijn. Voor Marden, Arthur en Odiel was dit PK een goede wedstrijd om extra wedstrijdritme op te doen voor de komende periode. Geduldig verder trainen en dan volgen bij deze jongens snel betere tijden.

Bij de scholieren mannen streden Lucas N, Niels en Daan W voor een goede tijd. Daan en Niels liepen in dezelfde reeks en Daan nam de beste start. Op het einde kwam Niels nog met een versnelling aanzetten om te finishen in een straf nieuw record (24"60, PR). Ook Lucas kon een nieuw PR lopen in een onverhoopt spannende race. Hij schuurt nu met de 24-secondengrens met een snelle chrono van 24"03.

Bij de vrouwen enkel Flavie, die met een minder gevoel tijdens de wedstrijd toch een PR liep. Bij de scholieren een nieuw PR voor Renée en Dolores. Voor Dolores een tijd die voor het eerst onder de 27" was en een 4eplek, een 'chocolaten medaille' oplevert. Bij de cadetten kwam Juliette als sterkste STAX'er uit de bus, op de hielen gezeten door Nele, Alies en Maite. Opmerkelijk is dat Nele haar PR bijstelt van 29"85 naar 28"95! 

400m

Op de 400m hebben we enkele enthousiaste jongelingen bij de cadetten en scholieren, die alle 3 hun persoonlijke record hebben gebroken. Voor Eva leverde dit record, na een goed ingedeelde en doorgelopen wedstrijd, in een 3e plaats en een 2e medaille voor haar. Ook scholier Willem nam initiatief in de wedstrijd door de kop te nemen en kon hierdoor vrijuit lopen. Een nieuwe beste van 56"42 is de nieuwe te kloppen tijd voor hem. Voor revelatie van dit seizoen, Lucas B, was het de vraag of hij zijn goede tijd kon bevestigen van vorige maand. En of! Hij ging nog wat sneller. Jammer voor hem dat hij met 52"59 OP " honderdsten van het podium strandt! Het was hem zeker gegund na een geweldige 2e ronde. 

Bij de dames ook mooie prestaties. Scholier Febe zocht een nieuw record, maar door een iets te trage start toonde ze dat ze nog sneller zal lopen dit seizoen. Lotte, Amber en Justine trokken bij de groten de spikes aan voor hun 2 ronden. Justine, die wat ingesloten geraakte bij het naar binnen komen en hierdoor op de rem moest, was hierdoor teleurgesteld. Al is met haar mooie eindspurt en reekswinst wel nog steeds een tijd onder de minuut mogelijk voor haar dit seizoen! 

STAX-AC vzw

Kwatrechtsteenweg 28
9230 Wetteren

0430.411.071